Filmekről, árnyaltan.

Filmtér blog

The Insult | röpke-kritika

2018. július 08. - filmtér

Egy különleges gyöngyszemet keresel az esti filmezéshez? A The Insult című francia-libanoni koprodukció talán pont neked készült! Izgalmas karakterek, nem túl hétköznapi konfliktusok és érdekes morális kérdések jellemzik a filmet.

the-insult-film-magyar-no-kep.jpg

Tegyük fel, hogy rossz napunk van, dühből, felindulásból, türelmetlenségből, gyűlöletből megsértünk valakit, vagy csak azért mert ilyen a természetünk. Majd továbblépünk, folytatjuk a napunkat, már le is zártuk a dolgot, el is felejtettük. Viszont a másik személyt olyan módon sértettük meg, hogy nem tud túllépni rajta és kárpótlást követel. De mi nem engedünk, emiatt elveszthetjük a munkánkat és az egzisztenciánkat, de az egónk nem enged. Vajon meddig érdemes elmenni a büszkeség, az öntudat és a kivagyiság miatt? Érdemes kiteregetni a szennyest, veszélyeztetni a saját életünket, a családunk életét, pedig csak egy egyszerű gesztust kéne tennünk?

the-insult-film-magyar-szexi-no-kep.jpg

Ilyen kérdéseket tesz fel és boncolgat Ziad Doueiri író és rendező és szerencsére ezt mellébeszélés és felszínesség nélkül teszi. A történet két főszereplője Tony és Yasser. Tony libanoni keresztény, Yasser pedig palesztin menekült. A konfliktusuk egy teljesen banális ügy miatt alakul ki, történetesen a csatornázás miatt. Azonban a társadalmi és politikai helyzet okán a szituáció korántsem egyszerű.

the-insult-film-magyar-no-terhes.jpg

A két csökönyös férfi hozzáállása miatt fokozatosan jutnak el olyan szituációkba, ahol már semmi sem szent. Minden a felszínre kerül, család, a múlt problémái, sérelmek.  Doueiri pedig visszafogottan, nagyon jó érzékkel viszi végig a szereplőit és a nézőt az egész kálvárián. Az egész szituáció és annak lefolyása rendkívül hiteles. Sehol egy hivalkodó kamera beállítás, vagy túlzó színészi játék. Nincs jó és rossz, emberek vannak. Nem látunk óriási mesterségesen gerjesztett drámát, csak az életet, a maga bonyolultságában és szépségében. Igazi gyöngyszem.

Írta: Szamotni Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://filmter.blog.hu/api/trackback/id/tr1714099897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása