Filmekről, árnyaltan.

Filmtér blog

...tehát a foci örökérvényű?

2018. június 20. - filmtér

Képzeljünk el egy világot, ahol már az ősember feltalálta a footballt... Akár a mi világunk is lehetne, hiszen a foci örök, univerzális és a sportok között a legelső. Legalábbis sokan így gondolják. Nézzük meg, mit üzennek ezzel kapcsolatban az Ősember - kicsi az ős, de hős c. animációs film készítői!

osember-foci-film-mese-animacio-rajzfilm.jpg

A stop motion egy különleges és egyedi animációs technika, melynek lényege, hogy a különböző mozgás fázisokból állóképeket készítenek, majd ezeket fűzik össze. Ahhoz, hogy az emberi szem folyamatosnak észlelje a folyamatot, másodpercenként 24 képkockára van szükség. A stílus egyik jeles képviselője az 1972-ben alapított, angliai illetőségű Aardman Studios, akikhez olyan alkotások fűződnek, mint a Csibefutam, a Wallace és Gromit, valamint a Shaun a bárány. Legújabb alkotásuk az Early Man felütése szerint az őskorban lezuhan egy meteorit a Földre, az ősemberek pedig néhány véletlen következtében feltalálják a labdarúgást, amit meg is örökítenek falfestményeken.

osember-foci-football-bajnoksag-vb.jpg

Majd ugrunk néhány korszakot és megismerjük Dugot, a völgyben élő ősember közösség egyik tagját. A közösség békésen éli mindennapjait, amit vadászattal és bénázással töltenek el. A nyugalmas életüket azonban megzavarják a völgyön kívülről érkező emberek, akikhez egy véletlen folytán Dug is hozzácsapódik és kiderül, hogy az idegenek labdarúgó kultúrát teremtettek. Dug kihívja a helyi sztárcsapatot egy meccsre, a tét a völgy, amire a helyi vezető Lord Nooth igényt tart.

osember-futball-foci-film-vb.jpg

A filmet kétféleképpen lehet értékelni. Azoknak akik, nem szeretik a labdarúgást, gyönyörű animációt, kellemes angol humort, ami inkább szellemes, mint hahotázóan vicces és szerethető valamint utálható szereplőket kínál. Közülük három van jobban kidolgozva, a főszereplő Dug, aki nagyobb tettek elkövetésére vágyik, a közösség vezetője Bobnar, aki már megöregedett és nem akar kockázatot vállalni, valamint Lord Nooth, egy sznob arisztokrata, aki imádja a labdarúgást, de azért hasznot is akar húzni belőle. A többi szereplő a film vizuális humorát szolgálja, ami nagyrészt jól működik.

osember-foci-football-bajnoksag-vb-szurkolo.jpg

Viszont ássunk egy kicsit mélyebbre, mert azok számára, akik szeretik a labdarúgást van egy másik rétege is. Egyrészt az Aardman angol gyökereire és az angol labdarúgó kultúrára jó néhány utalás fedezhető fel. Ami viszont még ennél is érdekesebb az a következő: vegyünk egy hajdanán nagy futball nemzetet, Magyarországot, amely jelen volt a labdarúgás korai szakaszában és a világ élvonalába tartozott, viszont a sorozatos kudarcok hatására kihalt az ország futball kultúrája, miközben a nyugat-európai államok továbbra is prosperáltak ebből a szempontból.

focista-futball-vb-bajnoksag-2018.jpg

A labdarúgásból való haszonszerzés jelensége Lord Nooth karakterén keresztül van jelen és igen szemléletesen van bemutatva. Konkrét utalás történik a bírói korrupcióra, a bundázásra. Konkrét utalás történik egy spanyol sztárcsapatra és annak világhírű játékosára – zseniális húzás – valamint az igazi csapat egység és az egók közötti különbségre. Valamint szép gesztust tesz a női futball irányába is.

no-foci-labdarugas-2018-vb.jpg

Tehát egy összetett, mély és elgondolkodtató filmről van szó, amely mindezek mellett nem felejt el szórakoztatni sem. Leginkább az angol humor kedvelőinek ajánlható.

Írta: Szamotni Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://filmter.blog.hu/api/trackback/id/tr2814059280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása