Filmekről, árnyaltan.

Filmtér blog

2 festő, aki újradefiniálta a művészet fogalmát

2018. június 21. - filmtér

Az alapötlet érdekes; egy festőként is tevékenykedő rendező filmet forgat a poszt-modern művészet 2 atyjáról, Jeffrey Wright-tal és David Bowie-val a főszerepben. Na de lássuk a végeredményt!

andy-warhol-basquiat-david-bowie-fokep.jpg

Életrajzi filmekből Dunát lehetne rekeszteni. Hollywood producerei minden évben gyártják a filmeket hírességekről, művészekről vagy olyan emberekről, akik valamilyen formában hatást gyakoroltak a saját területükön. Teszik ezt annak reményében, hogy az aktuálisan megrendezendő Oscar gálán a 60 éves átlagéletkorú ítészek zsebkendővel a kezükben és könnyel a szemük sarkában szórják a díjakat. A díjaknak pedig megvannak a kritériumaik. A felemelkedés-bukás klisé narratíva használata, amelyben gyerekkorától követjük a főszereplőt, pátosz, giccs, megható zene a film végén és természetesen nem maradhatnak ki a vége stáblista előtti szöveges kiírások a szereplők további életéről. Szerencsére vannak üdítő kivételek.

basquiat-a-graffiti-kiralya-muvesz-film2_1.jpg

Ilyen volt például a 2015-ben készült Steve Jobs film. Nem azzal foglalkozott, hogy mi történik az emberrel, hanem azzal, hogy erre ő mit reagál, milyen ember. Semmi pátosz, semmi giccs. Minden életrajzi filmnek ilyennek kéne lennie, az ember bemutatására kellene koncentrálnia nem pedig montázsokat gyártani életének fontosabb eseményeiről.

basquiat-festo-film-muvesz.jpg

A Basquiat a két példa között helyezkedik el. Történetünk főszereplője Jean-Michel Basquiat (Jeffrey Wright) amerikai neo expresszionista festő. Kezdetben New York egyik parkjában alszik egy dobozban, a barátjával Bennyvel (Benicio Del Toro) lézengenek az utcákon, valamint graffitizik a környék házainak falára. Így zajlanak mindennapjai, amíg egy buliban Rene Ricard (Michael Vincott) meg nem látja Basquiat egyik képét és nem karolja fel. Innen kezdődik a klasszikus felemelkedés történet az ismert sablonokkal és klisékkel. Pedig sokkal több lehetőség volt ebben a történetben.

david-bowie-andy-warhol-basquiat-film1_1.jpg

A rendező személye biztosíthatta volna, hogy egy minden szinten különleges film készüljön el ugyanis Julian Schnabel a film rendezője, írója és részben zeneszerzője az 1980-as években festészettel foglalkozott, így nagyon erős vizualitással és kreativitással vértezhette volna fel a filmet. Az első jelenet pedig fel is villantja ennek lehetőségét. Nagyon hatásos zenei aláfestés, gyönyörű színek és kompozíciók jellemzik. Aztán sajnos áthelyeződik a hangsúly sablonok és klisék felmondásává.

basquiat-a-graffiti-kiralya-szep-lany-no_1.jpg

Ami menti a helyzetet az a giccs és a pátosz mellőzése. A film nem avatja Basquiatot szentté, egy különc, sokszor elviselhetetlen seggfej. Nehezen boldogul az emberekkel, nem tud beilleszkedni a társadalomba, egyszerű normákat nem tart be, például az étkezés közbeni illemet, drogfüggőségéről nem is beszélve. Ugyanakkor keresi az elismerést, próbál párkapcsolatban élni, barátságokat kötni. A legnagyobb probléma mégis az, hogy nem tudjuk meg mit gondol a művészetéről, az emberi kapcsolatokról, nem látjuk a világot a „szemén keresztül” Egy Interjú során felteszik neki ezeket a kérdéseket, de vagy nem mond semmit, vagy csak valami zagyvaságot.

basquiat-festo-film-muvesz-andywarhol.jpg

Láthatjuk a kortárs művészi szcéna egyes képviselőit is, Andy Warhol (David Bowie), Bruno Bischofberger (Dennis Hopper) Albert Milo (Gary Oldman) és Basquiattal való kapcsolatukat, de ezek a kapcsolatok és azoknak bemutatása megmaradnak egy felszínes szinten. Nem érezzük a köztük lévő barátságokat, csak néhány fura alakot látunk, akik fura dolgokat tesznek, és fura dolgokról beszélnek.

david-bowie-gary-oldman-basquiat-film_2.jpg

Ez a furcsaság egyben erény is mivel egyedi hangulattal ruházza fel a filmet. Ha jobban elmerült volna a művészeti kérdésekben és a karakter kapcsolatokban, maradandó is lehetett volna. Így csak kihagyott lehetőség.

 Írta: Szamotni Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://filmter.blog.hu/api/trackback/id/tr114063091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása